30-10-2020

Tegelwippen: iets voor Ede en Wageningen?

Gelezen op de H2O-site:

Wie kan er meer stenen door groen vervangen? Dat duel vochten Amsterdam en Rotterdam de afgelopen maanden uit. De Maasstad won met klein verschil. In de twee steden zijn bij elkaar bijna 95.000 stoep- en tuintegels gelicht.

De wedstrijd werd het Nationaal Kampioenschap (NK) Tegelwippen  genoemd. Het was een ludieke manier om inwoners ertoe te bewegen dat zij tegels verwijderen ten faveure van planten, bloemen en struiken. Met als gedachte erachter: een groene achter- of voortuin is niet alleen mooi, maar zorgt ook voor verkoeling op hete dagen en wateropvang bij hevige regenbuien.

Ruim een hectare natuur erbij
De aftrap van het NK was op Hemelvaartsdag (21 mei) en de uitslag werd afgelopen zaterdag bekendgemaakt tijdens het online festival Dus Wat Gaan Wij Doen. Rotterdam kwam als winnaar uit de bus en kreeg de Gouden Tegel. Amsterdam ontving als troostprijs de IJzeren Schop. De twee steden wipten bij elkaar 94.426 tegels. Dit komt neer op ruim een hectare natuur erbij. ‘Groter dan het voetbalveld van de Kuip’ volgens de Maasstad dan wel ‘groter dan de Johan Cruijff Arena’, zoals Amsterdam het noemt.

Het verschil tussen de steden was klein: 47.942 om 46.484 gelichte tegels. Met een digitale Tegelteller werd steeds de tussenstand bijgehouden. Amsterdam lag aanvankelijk voor, maar op een gegeven moment nam Rotterdam de leiding over om die niet meer af te staan.

Goed idee voor Ede en Wageningen? 


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten