Agenda

Seizoen 2020 - 2021

06-01-2021

Online bijeenkomst over circulaire economie: wat betekent dat voor mij?

Klaske Kruk  zal met ons in gesprek gaan over allerlei aspecten van de circulaire economie. Klaske Kruk is oprichter van Circularities . Ze begon na een carrière in het bedrijfsleven in de duurzaamheid sector. Klaske heeft sindsdien honderden circulaire trajecten voor bedrijven, steden, regio’s en provincies geleid in binnen en buitenland. Zij werkte aan de allereerste circulaire projecten in Nederland samen met de eerste pioniers op het gebied van circulaire economie. Voordat Klaske  Circularities oprichtte was zij programmadirecteur bij Circle Economy. Klaske is een vaak gevraagd spreker op conferenties.
Voor een verslag van de presentatie klik hier.

11-11-2020

Onlinebijeenkomst over biodiversiteit (1ste onlinebijeenkomst tijdens de Covid-19 pandemie)

Tijdens onze eerste online vergadering gaan we het hebben over het actuele onderwerp: biodiversiteit. Christa Heijting, deskundige, zal een online presentatie houden, waarna we daarover in gesprek kunnen gaan. 
 
Wat is biodiversiteit eigenlijk? 

 

 16-09-2020
Startvergadering om plan te maken voor bijeenkomsten tijdens de Covid-19 pandemie.

Uit de digitale enquête blijkt dat de leden van de taakgroep in meerderheid er voor zijn om “gewoon” te vergaderen.  Vergaderen via Zoom of Teams heeft bij velen niet de voorkeur.

Daarom willen we gewoon vergaderen in ruime zaal (zaal 1-2) in de Brink : “corona-afstand” gegarandeerd.  Op 11 november van dit jaar en 6 januari 2021 plannen we dus onze vergaderingen hier. Hopelijk zal een groter aantal van onze leden dan aanwezig zijn. Voor wie er voor kiest om niet naar de vergadering te komen zal er zo mogelijk een Powerpoint Presentatie worden gemaakt en kan door de notulen een indruk worden gegeven van onze besprekingen.

Seizoen 2019 -2020

26-02-2020
Start project Bennekom 40 dagen samen duurzaam.

Als Taakgroep Kerk, Milieu en Samenleving Bennekom zijn we bezig met de voorbereidingen met het project: "Bennekom 40 dagen samen duurzaam". De bedoeling is om iedereen in Bennekom te betrekken bij dit project, ongeacht de achtergrond. Het is een alternatief "vastenproject"
Om het project voor zoveel mogelijk mensen aantrekkelijk te houden zullen we ons richten op 3 speerpunten:
1. plastic en plastic afval beperken
2. voedselverspilling beperken / anders consumeren
3. minder autogebruik.

De opzet is om vanuit een uitgangspositie (nul-positie) vast te leggen wat het gebruik/verbruik is in een bepaalde periode (bijvoorbeeld week 1) om vervolgens in de weken die volgen je eigen gedrag te verbeteren ("challenges"). Bijvoorbeeld: je koopt bij de supermarkt allerlei groeten en fruit in plastic verpakt, of je gaat naar de plaatselijke groenteboer, waar je alles los kunt kopen en je het in je eigen meegebrachte tas kunt laten doen.    
Zo is ook iets te bedenken over het gedrag bij het in plaats van autogebruik je fiets te nemen.  (Bennekom kent nog steeds gratis parkeren in het centrum....)

De registraties willen we zo simpel mogelijk houden: op papier of via onze eigen nog aan te passen website.  Het moet wel leuk blijven en ook a-technische mensen moeten kunnen meedoen.

De Startbijeenkomst is op woensdag 26 februari 2020 in de Brink in Bennekom,aanvang 19.30.
De Edese wethouder Lex Hoefsloot (GL, verantwoordelijk voor energietransitie, afvalverwerking en mobiliteitstransitie) zal de avond openen.
Word vervolgd

 

08-01-2020
Over Herman Wijffels en "De Gulden Snede"

Fred Cupido bespreekt op 8 januari 2020 “De  Gulden Snede” van Herman Wijffels
U bent van harte uitgenodigd om met ons op woensdag 8 januari 2020 vanaf 19.30 in het Kerkheem van gedachten te wisselen over het onlangs verschenen boek van Herman Wijffels “De Gulden Snede”. Fred Cupido zal hierover een inleiding geven, die naar verwachting boeiend zal zijn, zoals we van hem gewend zijn.
Herman Wijffels is bekend als ‘de beste premier die Nederland nooit heeft gehad’. Hij was econoom, CDA-politicus, bestuurder (van de Wereldbank, de SER) en bankier: achttien jaar zat hij in het bestuur van de Rabobank, waarvan dertien jaar als president-directeur. Al die tijd hield hij zich intensief bezig met de grote vraag van deze tijd: de toekomst van de aarde. Het is het belangrijkste onderwerp dat er te bedenken valt: als de aarde is uitgeput, houdt alles op. 
Hoe zorgen we dat de aarde leefbaar blijft? Moet er meer Europese samenwerking komen? Wat te doen tegen oprukkend populisme? Heeft Nederland niet veel te veel politieke partijen? In De gulden snede ontvouwt Wijffels in gesprek met Wilma de Rek zijn verrassende en fascinerende visie op de toekomst op het gebied van ecologie, economie en politiek. 
In die visie hebben tot nu, en vooral sinds de industriële revoluties, de ‘masculiene’, veroverende krachten de overhand gehad. Dat heeft geleid tot een gigantische stijging van de materiële welvaart, maar ook tot verwoesting van de aarde. De mensheid is toe aan een nieuwe fase in haar ontwikkeling, waarin de ‘feminiene’, conserverende en verzorgende krachten ruim baan moeten krijgen. Zonder strijd zal het niet gaan, vertelt Wijffels in dit even inzichtrijke als boeiende boek, maar hoopvol is hij ook: in tegenstelling tot wat velen misschien denken, ligt de betere samenleving voor het grijpen


 Bij BNR legt hij de achtergronden uit van zijn nieuwe boek:
Voor meer informatie zie: de website van BNR

13-11-2019
Over plastic
Reinier van den Berg en Gerard van der Laan zullen een inleiding houden over het plastic probleem. Een van de mogelijke oplossingen is het verwerken van plastic tot olie. Daar is een apart bedrijf voor opgezet: Pyroil.

 Gerard van der Laan, werd op 29 september 2019 geïnterviewd op BNR Nieuwsradio.

Het ging daarbij over de feiten en fabels over plastic. Zie hier de link naar het radio-interview: 
https://www.bnr.nl/nieuws/wetenschap/10390705/feiten-en-fabels-over-plastic






Op nu.nl is een uitgebreid artikel te vinden over de dilemma´s waar je mee te maken hebt als je aan de ene kant duurzaam wilt leven en aan de andere kant het plastic afval wilt beperken. Voor het document klik hier.

Ook in dagblad Trouw schrijft Koos Dijksterhuis over zijn wandelingen over Schiermonnikoog en de enorme hoeveelheden plastic afval die hij op zijn wandelingen aantreft (en verzamelt) Klik  hier voor het artikel.


Een maand lang zonder plastic. Durf jij het aan? Volg het plasticdieet
Of kijk bijgevoegde video waarbij geprobeerd wordt zonder platic te winkelen bij Albert Heijn.

Op de Groene kerkendag op 5 oktober 2019 is ook aan plastic en afval aandacht geschonken.
Nicky Kroon hield een inleiding:


 Om dit onderwerp verder uit te werken is een gebruikershandleiding beschikbaar: klik hier


8-01-2020

Over het (nog te verschijnen) boek van Herman Wijffels.
https://www.trouw.nl/politiek/herman-wijffels-heeft-grote-moeite-met-de-rechtse-koers-van-het-cda-maar-voelt-het-tij-keren~bc4fd29e/

26-02-2020
Startbijeenkomst 40 dagen project "challange" met onder andere wethouder Lex Hoefsloot van de gemeente Ede

22-04-2020
Over Biodiversiteit
Aan de orde zal zeker komen:


 20-05-2020
 Nog in te vullen



Onderwerpen, aangedragen door taakgroepleden, en "op de plank liggen" om later te bespreken

Thomas Piketty: "het zwarte gat in de eurozone"

Pamflet. zie: decorrespondent.nl/7258/europa-wordt-sterker-alleen-niet-aan-de-belangrijkste-fronten/334840572-d9e77cb5     en   www.trouw.nl/democratie/thomas-piketty-we-gaan-nu-door-met-een-parlement-voor-de-eurozone-of-we-vallen~a8797d89/
Willem Ferwerda, duurzame troonrede 2017
Tekst van de toespraak: www.commonland.com/_doc/DuurzameTroonrede5sept2017WillemFerwerda_79985935.pdf 

Willem Schinkel, het antropoceen, een nieuw tijdperk

Antropoceen, een nieuw tijdperk. Uitzending Buitenhof dd 03 juni 2018 : www.vpro.nl/buitenhof/speel~POMS_AT_13031547~het-antropoceen-een-nieuw-tijdperk~.html 

Prof Karel Keesman. afvalwater en drinkwater

Voor informatie zie: resource.wur.nl/nl/show/Karel-Keesman-persoonlijk-hoogleraar-.htm 

Ruud Koornstra, duurzaam ondernemer en energiecommissaris

Hij denkt dat een snelle overgang naar een duurzaam nederland haalbaar is.
www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/op-energiemissie.html 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten