Transitie

 Op de website van het Klimaatakkoord vind je alle relevante en actuele informatie over de energietransitie die in Nederland plaatsvindt. Klik op https://www.klimaatakkoord.nl/
 

4 stappen om zelf de energietransitie te versnellen

Driekwart van de Nederlanders wil graag energie besparen, maar weet niet goed hoe. Hoe kan ik hier aan bijdragen door bijvoorbeeld goede investeringen te doen of deel te nemen aan projecten?

KMS draagt graag bij door kennisdeling en heeft hieronder een 4-stappenplan weergegeven als leidraad richting een kleinere CO2-voetafdruk. Deze stappen zullen verderop worden toegelicht en uitgediept.
Het 4-stappenplan



Het 4-stappenplan richting een kleinere CO2-voetafdruk
  • Stap 1. Het begint allemaal met inzicht. Om te weten waar het meest winst te behalen valt, is inzicht in het eigen verbruik essentieel.
  • Stap 2. Vervolgens kan er energie bespaard worden. Alles wat je niet verbruikt hoef je namelijk ook niet op te wekken of te compenseren.
  • Stap 3. De derde stap is het opwekken van zoveel mogelijk duurzame energie.  
  • Stap 4. Als laatste kan je de energie die overblijft duurzaam inkopen of compenseren.

Stap 1. Inzicht in gebruik

De eerste stap is het inzichtelijk maken van het energieverbruik. De drie grootste ‘klimaatklappers’ zijn, o.b.v. CO2 uitstoot:
Vervoer = OV, fiets, auto, vliegtuig
Voeding = dierlijke producten & transport voeding
Energiegebruik in huis = warmte en elektriciteit

De klimaatklappers volgens MilieuCentraal (https://www.milieucentraal.nl/klimaat-en-aarde/klimaatklappers/wat-is-je-co2-voetafdruk/)  van een gemiddeld huishouden,
gebaseerd op totale CO2-uitstoot.

1.1 Inzicht in energiegebruik in huis

Door een goede analyse is het mogelijk om inzicht te krijgen in de bespaarmogelijkheden (isolatie, energielabels, consuminderen of consumanderen). Voor je huis kan je eenvoudig een analyse maken via bijvoorbeeld GreenHome. Daarna worden de opties voor zelf opwekken van duurzame energie of participatie via energiemaatschappijen interessant.

In de gemeente Ede is het mogelijk om gratis een energiescan voor je huis uit te laten voeren door een expert. Dit kan via deze website: https://www.ede.nl/aanvragen-en-regelen/duurzaamheid/

1.2 Inzicht in energiegebruik door vervoer

Vervoer kan enorm vervuilend zijn, of weinig tot geen CO2 uitstoten, zie hieronder de verschillen voor personenvervoer.

1.3 Inzicht in energiegebruik door voeding

De koe is binnen de voedingsindustrie de grootste veroorzaker van broeikasgassen. Dit komt enerzijds door het vlees dat geconsumeerd wordt, maar een groot deel komt ook doordat koeien gebruikt worden voor zuivelproductie.


Globale broeikasgasemissies en het aandeel van de voedingsindustrie.

 Stap 2. Energie besparen

Op de website  https://www.energiebesparendoejenu.nl/alle-verbeteropties/  staat een mooi overzicht van de verbeteropties voor thuis. Voor algemene tips voor besparing bij uiteenlopende productgroepen zoals elektrische apparaten, energie, kleding, vervoer, voeding kan je terecht op http://kritischemassa.nl/.

2.1 Energie besparen in huis op warmte

Warmteverbruik is de grootste in energiepost in huis. Als je energie wilt besparen in huis, is daarom de eerste stap: isoleren. Isoleer je glas en kozijnen, je vloer, je dak en/of je muren en er is een enorme besparing te realiseren. Gebruik wederom tools als GreenHome https://greenhome.nl/ om inzicht te krijgen welke optie voor jou het meeste van toepassing is.

2.2 Energie besparen in huis op elektriciteit

In huis zijn een aantal stiekeme energieslurpers. Elimineer de grote energieslurpers (https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/grip-op-je-energierekening/grote-energieslurpers/)  in huis door te kijken welke dit voor jou zijn. Als die het huis uit zijn, is het verstandig te focussen op andere aspecten van energie besparen, aangezien elektriciteit een klein aandeel vormt van de totale CO2-voetafdruk. Doe natuurlijk wel altijd je lichten en andere apparaten uit als je ze niet nodig hebt.

2.3 Energie besparen door vervoer

Buitenshuis is de grootste energieslurper het vervoer. Ruil daarom de auto in voor een dag thuiswerken, de fiets, het OV of de elektrische auto. Elke dag zonder auto op stap, is er immers één! Zie hier ook nog wat tips en ideeën om energie te besparen op vervoer volgens Milieu Centraal https://www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/  . Ben je enthousiast over de nieuwe of tweedehands modellen elektrische auto’s? Lees dan hier https://www.elaad.nl/services/aansluiten-van-laadpalen/  hoe je een publieke laadpaal aanvraagt.

Je rijgedrag kan ook een besparing opleveren. Doordat je energieverbruik exponentieel oploopt bij een grotere snelheid, heeft het zin om minder hard te rijden. Beperk daarom je snelheid bijvoorbeeld tot 100 km per uur op de snelweg. Daarnaast kan je je banden op spanning houden om nog efficiënter met je brandstof om te gaan.



De klimaatklappers op de weg. Hoe bespaar je snel het meeste CO2.

2.4 Energie besparen door voeding

Een bewust eetpatroon kan een enorme CO2 besparing opleveren. Een eenvoudige manier om snel energie te besparen is door te beginnen met een dag per week geen vlees te eten. Bedenk dat herkauwers zoals koeien en schapen de grootste impact hebben, dus kaas en andere zuivel laten staan geeft ook een positieve bijdrage.


Stap 3. Duurzame opwek

3.1 Energieopwek thuis

Als je een eigen dak hebt, kan je zelf elektriciteit of warmte opwekken. Meer informatie over het rendement van zonnepanelen en de kosten vind je hier https://www.subsidies-zonnepanelen.nl/kosten-van-zonnepanelen/  . Informatie over subsidies vind je hier https://www.subsidies-zonnepanelen.nl/lokaal/ede/ .

Dit zijn verschillende vormen van warmtevoorziening die gebruik maken van minder of geen gas:

Als laatste

3.2 Energieopwek elders

Als je geen mogelijkheid hebt om zelf zonnepanelen te plaatsen, zijn er voldoende initiatieven om dit elders te organiseren. Zo kan je een aantal panelen huren op andere daken, of in een zonneweide https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-kopen/zonnepanelen-zonder-eigen-dak/  . Daarnaast kan je ook een stukje Nederlandse windmolen kopen of huren om je eigen energie mee op te wekken.

Stap 4. Duurzame inkoop & compensatie

4.1 Duurzame inkoop van energie verbruikt in huis

Door een bewuste keuze te maken voor een energieleverancier zorg je ervoor dat er duurzaam met je energierekening wordt omgegaan. Zie hieronder een vergelijking tussen de leveranciers om de keuze makkelijker te maken https://www.onlineenergievergelijker.nl/wie-is-de-groenste-energieleverancier/.





4.2 Compenseren van energiegebruik

Voor alle energie die je toch verbruikt, kan je een vorm van compensatie verzinnen. Bijvoorbeeld door bomen te planten bij het Beekenbos http://beekenbos.eu/ of door  1 cent per liter extra te betalen om tankbeurt CO2 uitstoot te compenseren bij Shell.


Urgenda presenteerde in juni 2019 het 40 punten Plan om tot 25% CO2 reductie in 2020 te komen

Samen met ruim 700 organisaties presenteerde Urgenda op 24 juni, 4 jaar na het winnen van de Klimaatzaak in Den Haag het 40puntenplan en overhandigd aan het kabinet. De 40 maatregelen zijn een handreiking en laat zien dat het kan om 25% CO2 te reduceren voor eind 2020. Alle maatregelen samen zijn goed voor een reductie van 10 tot 15 Mton CO2-eq.
Voor informatie over de 40 stappen zie www.urgenda.nl/themas/klimaat-en-energie/40-puntenplan/





Energietransitie gemeente Ede

De gemeente Ede streeft er naar om in 2050 volledig energieneutraal te zijn. Dat heeft een grote impact op de inwoners vande gemeente Ede, waar Bennekom een onderdeel van is.
Om de ontwikkelingen te volgen zie de onlangs vernieuwde website van de gemeente Ede: www.ede-natuurlijk.nl/
Op deze pagina geven we als Taakgroep informatie over allerlei relevante en praktische zaken die een rol kunnen spelen bij het nemen van individuele beslissingen. We hebben een stappenplan ontwikkeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten